Начало    За нас    Вашето мнение   
 
Енциклопедии Речници Библиотека За студента За ученика За най-малките
 Търсене
 Разглеждане по:
 Тематични области
 Азбучен индекс
 Мултимедийни галерии
 Триизмерен атлас
 Таблици с факти
 Мерни единици
 Хроника на човечеството
 Статистика
 Игра
Правила на играта 
Отговори от 18.06.2019 
   Към научнопопулярни публикации   Източник: Научнопопулярна хроника  
  Статията се среща още в Енциклопедии:
  - ЖИВОТИНСКИ И РАСТИТЕЛЕН СВЯТ > Бактерии. Вируси
  - ОБЩЕСТВО > Кулинария
    

Нова опаковка на хляба го пази от мухлясване

След като го купите, хлябът може само за няколко дни да мухляса. Но нова опаковка може да го запази за до десет дни.

Тайната е в съставката канелено масло, което е естествен унищожител на бактерии. В Испания учени са създали нова хартиена опаковка с маслото, която е безопасна и не е вредна за околната среда.

Учените са опитвали много различни подходи в борбата с мухлясването на хляба, като например ултравиолетова светлина или стерилни опаковки. Така наречените активни опаковки, които атакуват мухъла в хляба с антибактериални съставки, може да се окажат по-добра алтернатива.

Учените от университета в Сарагоса заразили пресен бял хляб с мухъл и го съхранявали няколко дни в обикновена опаковка или в опаковка с канелено масло. Само след три дни опаковката, съдържаща само 6% канелено масло спряла 96% от растежа на мухъл, докато другата опаковка не спряла мухлясването.

Източник: Live Science

   Последна актуализация: 05.09.2008  
Начало : За нас : Вашето мнение : Защита на личните данни : Защита на авторските права : За рекламодатели
Галерии : Атлас : Таблици : Мерни единици : Хроника на човечеството : Статистика
Игра : Най-четено : На днешния ден : Личност на деня
Книгоиздателска къща Труд  Сирма Груп  Сирма Медия   Със съдействието на: Oracle Българска телекомуникационна компания