Начало    За нас    Вашето мнение   
 
Енциклопедии Речници Библиотека За студента За ученика За най-малките
 Търсене
 Разглеждане по:
Заглавия
Автори
Категории
 


Как да живеем с... проблемите на простатната жлеза
Предговор
Глава 1. Кратки анатомо-физиологични данни
Глава 2. Изследване на простатната жлеза
Глава 3. Вродени аномалии на простатната жлеза
Глава 4. Възпалителни заболявания на простатната жлеза
Глава 5. Други заболявания на простатната жлеза
Глава 6. Рак на простатната жлеза
Глава 7. Сарком на простатната жлеза
Глава 8. Камъни в простатната жлеза
Глава 9. Травми на простатната жлеза
Речник
  
Виж още:
Здравна и медицинска литература
Как да живеем с... проблемите на простатната жлеза
Автор:
Патрашков, Тодор

Речник

Аденом – бенигнен (доброкачествен) тумор от жлезен произход; може да бъде тежък, когато е локализиран в определени области (надбъбречен аденом, хипофизен аденом) и се налага хирургичното му отстраняване.
Атоничен – свързан с атония
Атония – отпуснатост, вялост, отслабване на тонуса, т. е. на напрегнатостта, еластичността и възбудимостта на тъканите и органите. Може да бъде постоянен или временен феномен, придобита или конституционална; може да засегне както нервната система, така и мускулната система и стомашно-чревния тракт.
Биопсия – микроскопско изследване на парченца от тъкани или органи с диагностична цел. Позволява ранна диагноза на тумори.
Бленорагия или гонорея – полово преносимо заболяване, причинено от Neisseria gonorrhoeae; може да бъде остро и хронично. Протича под формата на гноен уретрит (при мъжа) и вагинит (при жената); и при двата пола могат да се развият усложнения (орхит и простатит при мъжа, ендометрит и аднексит при жената, гноен артрит и при двата пола). Лечението се състои в своевременно прилагане на антибиотици.
Гонокок (Neisseria gonorrhoeae) – бактерий, отговорен за развитието на гонорея.
Гонорея – вж бленорагия
Еритроцити – червени кръвни клетки
Капсула – мембранозна или фиброзна обвивка, която обгръща, предпазва и ограничава някои паренхиматозни органи (черен дроб, бъбреци, далак).
Карцином – рак
Левкоцити – бели кръвни клетки
Левкоцитоза – увеличаване на броя на циркулиращите бели кръвни клетки над 10 000/мм?.
Простата – жлезист орган с лобуларна структура, част от мъжкия полов апарат. Разполага се под пикочния мехур и се прекосява от началната част на уретрата. Простатата секретира млекоподобна течност (простатен секрет), която се отделя в уретрата, като се присъединява към семенната течност по време на еякулацията. Простатната течност поддържа жизнеспособността на сперматозоидите.
Рак или карцином – генеричен термин за означаване на патологичен пролиферативен процес на клетките на покривните тъкани или жлезистия епител, който се характеризира с неконтролируем растеж и атипия на клетките, както и със склонност за инвазия в близки и далечни тъкани и органи (метастазиране).
Резистентност – термин, използван като синоним на имунитет; невъзприемчивост към дадено заболяване. Бактериална резистентност се нарича способността на някои бактериални щамове да преживяват в присъствие на определени типове бактериофаги или вещества (антибиотици, сулфонамиди и др.).
Скротум, мъдници, мъдна торбичка – кожно-мускулна торбичка, в която се намират семенните жлези и техните придатъци.
Фасция – широка съединително-тъканна ципа, обвиваща мускулите.
Флебит – възпаление на венозната стена; обикновено е резултат на локални или общи инфекции, травми, раждане, хирургични интервенции. Възпалителният процес започва от вътрешната обвивка (tunica interna), като води до запушване на вената (тромбофлебит). Проявява се със зачервяване, болка по хода на засегнатия съд, повишена локална температура и оток.
Хидронефроза – трайно разширение на бъбречното легенче и чашките (евентуално с атрофия на бъбречния паренхим) вследствие на механична пречка в оттичането на урината, най-често препятствие в уретера (прегъване, запушване с камък, притискане и др.).

  << >>
Начало : За нас : Вашето мнение : Защита на личните данни : Защита на авторските права : За рекламодатели
Галерии : Атлас : Таблици : Мерни единици : Хроника на човечеството : Статистика
Игра : Най-четено : На днешния ден : Личност на деня
Книгоиздателска къща Труд  Сирма Груп  Сирма Медия   Със съдействието на: Oracle Българска телекомуникационна компания