Начало    За нас    Вашето мнение   
 
Енциклопедии Речници Библиотека За студента За ученика За най-малките
 Търсене
 Разглеждане по:
Заглавия
Автори
Категории
 


Как да живеем с... проблемите на простатната жлеза
Глава 5. Други заболявания на простатната жлеза
Атония на простатната жлеза
Невроза на простатната жлеза
Простаторея
Аденом на простатната жлеза
  
Виж още:
Здравна и медицинска литература
Как да живеем с... проблемите на простатната жлеза
Автор:
Патрашков, Тодор

Атония на простатната жлеза

Причините за появата и развитието на атония на простатната жлеза не са напълно известни. Заболяването се наблюдава по-често при пациенти с невроза. Атонията се проявява с отпускане на простатната жлеза и задържане на простатен секрет. Появата на атония се благоприятства и от венозния застой в малкия таз, който може да бъде предизвикан от най-различни причини: полови излишества, онанизъм, прекъснат полов акт, полова неудовлетвореност, излишества в храненето, злоупотреба с алкохол, запек, заседнал живот, колоездене, езда и др. Болните се оплакват от постоянна тежест и болки в областта на междинницата, от леки болки и парене при уриниране. Болките се разпространяват към слабините и кръста. Понякога са налице смущения в уринирането, както при хроничен простатит. Особено често болните се безпокоят от отделянето на секрет от пикочния канал по време на дефекация, тъй като мислят, че това е сперма. Допълнително се появяват и разстройства в половата функция. Наблюдава се повишена полова възбуда с дневни и нощни полюции, а по-късно се стига до полова слабост.
При ректално туширане простатната жлеза се опипва уголемена, с мека консистенция и отпусната. При масаж се отделя секрет.
Атонията на простатната жлеза се различава от хроничния простатит главно по това, че простатният секрет при микроскопското изследване е нормален.
Лечението на атонията на простатната жлеза е комплексно. Не трябва да се лекува само неврозата, а вниманието трябва да бъде насочено към целия организъм. На болните се препоръчва да се занимават с туризъм, да избягват застоялия живот, да не консумират алкохол и кисели храни, да не пушат. Подходящи са горещите седящи вани за подобряване на кръвообращението в малкия таз, а също така фарадизацията, инжекциите със стрихнин и други за засилване тонуса на простатната мускулатура. Голямо значение се отдава на половата хигиена. Трябва навреме да се ликвидират възпалителните огнища (болни сливици, зъби и др.). При обилен простатен секрет се препоръчва внимателно масажиране на простатната жлеза. Трябва да се проведе лечение за тонизиране на нервната система.

  << >>
Начало : За нас : Вашето мнение : Защита на личните данни : Защита на авторските права : За рекламодатели
Галерии : Атлас : Таблици : Мерни единици : Хроника на човечеството : Статистика
Игра : Най-четено : На днешния ден : Личност на деня
Книгоиздателска къща Труд  Сирма Груп  Сирма Медия   Със съдействието на: Oracle Българска телекомуникационна компания