Начало    За нас    Вашето мнение   
 
Енциклопедии Речници Библиотека За студента За ученика За най-малките
 Търсене
 Разглеждане по:
Заглавия
Автори
Категории
 


Как да живеем с... проблемите на простатната жлеза
Глава 9. Травми на простатната жлеза
Везикулит
Тумори на семенните мехурчета
  
Виж още:
Здравна и медицинска литература
Как да живеем с... проблемите на простатната жлеза
Автор:
Патрашков, Тодор
Глава 9. Травми на простатната жлеза

Поради анатомичната връзка на простатната жлеза с пикочния канал, семенните мехурчета, пикочния мехур и правото черво най-често травматичните увреждания на простатната жлеза са съчетани с поражения и на изброените органи и се наблюдават при счупване на тазовите кости. Те могат да бъдат закрити и открити.
Закритите травми на простатната жлеза най-често са резултат от неправилно или насилствено въвеждане на различни метални инструменти в пикочния канал – бужове, цистоскопи, литотриптори, катетри и др. Такива наранявания се наблюдават при болни, които имат стеснение на пикочния канал и уголемена простата. Нараняванията са особено опасни, когато се пробие пикочният канал и се проникне до самата простатна жлеза, при което се създават лъжливи ходове и се нарушава целостта на простатата.
Много по-чести са хроничните травми, които се получават при ездачи, колоездачи и др. При тях се получават малки кръвоизливи, които представляват благоприятно условие за развитие на възпалителен процес.
Острите травми се проявяват с остра и внезапна болка, която понякога може да прерасне в колапс. Болката е в областта на междинницата и около ануса. Уринирането е често и болезнено. Получават се масивни кръвотечения, развива се инфекция. Температурата се повишава до 40°С. При силно кръвотечение кръвта може да запълни пикочния мехур и да предизвика остра задръжка на урината. Задръжката на урина може да се причини и от отока на простатната жлеза и притискането на пикочния канал. При дълбоко пробиване може да се получи инфилтрация на урина в околопростатното пространство и да се развият уринозен гнойник и тежко септично състояние.
При опипване на междинницата се установява силна болезненост. При ректално туширане простатната жлеза е силно болезнена, неравномерно увеличена и с мековата консистенция. При абсцедиране се появява флуктуация. Ако простатната жлеза не е добре отграничена от околните тъкани, трябва да се мисли и за преминаване на урина или кръв в околопростатните тъкани. В тези случаи трябва да се направи венозна урография със снимка на пикочния мехур и пикочния канал в момент на уриниране. Снимките трябва да се направят в различни проекции.
За предотвратяване на възпалителните усложнения е необходимо след всяка манипулация, независимо дали има травма или не, на болните да се назначават профилактично антибиотици и химиотерапевтици. Когато още по време на изследването се установи, че има нараняване, на болните се дават болкоуспокояващи, кръвоспиращи и противовъзпалителни лекарства. Когато кръвотечението е много силно, задължително мехурът се дренира с постоянен катетър с балон или се поставя цистофикс. В редки случаи може да се наложи операция. Болните трябва да останат под активно наблюдение.
Откритите травми на простатната жлеза са най-често съчетани с поражения и на други органи – пикочен мехур, право черво, пикочен канал, семенни мехурчета и др. Клиничната картина при тях най-често е замъглена от симптомите на поражение на другите органи. Появяват се учестено и болезнено уриниране, болки в междинницата и кръв в урината. Изтичане на кръв може да се наблюдава и от външния отвор на раната. При по-масивно кръвотечение може да се получи тампонада на пикочния мехур и да се наложи по спешност да се постави катетър в пикочния мехур. Когато нараняването е съчетано със засягане на пикочния мехур и на правото черво, се наблюдава изтичане на урина и през ануса и наличие на газови мехурчета при уриниране.
При ректално туширане на жлезата се установяват рана в областта на простатата, деформация на жлезата, мековата консистенция и силна болезненост. И в тези случаи е необходимо да се направят венозна урография, цистография и уретрография.
Лечението на откритите травми на простатната жлеза е хирургично. Консервативното лечение е показно само при самостоятелни наранявания на простатата. При тях най-често чрез дрениране на пикочния мехур с уретрален катетър или с цистофикс се постига оздравяване на болните.
От възможните усложнения се наблюдават най-често разстройства в половата функция и развитие на импотенция. Те се причиняват както от самата травма, така и от възпалението и последващото склерозиране на простатната тъкан.

  << >>
Начало : За нас : Вашето мнение : Защита на личните данни : Защита на авторските права : За рекламодатели
Галерии : Атлас : Таблици : Мерни единици : Хроника на човечеството : Статистика
Игра : Най-четено : На днешния ден : Личност на деня
Книгоиздателска къща Труд  Сирма Груп  Сирма Медия   Със съдействието на: Oracle Българска телекомуникационна компания